Зерно жита використовується для виготовлення певних сортів хліба (український хліб має 20-80% житнього борошна), пива, віскі, горілки та інших продуктів, також часом споживається в їжу цільне зерно, приготовлене у вигляді каші.
Де найбільше вирощується жито?
Список країн за виробництвом житаРедагувати
Позиція | Країна | Виробництво в 2016 (тисяч тонн) |
---|---|---|
1 | Росія | 2541 |
2 | Німеччина | 3174 |
3 | Польща | 2200 |
4 | Білорусь | 651 |
Яка крупа з жита?
Цільнозернова крупа. Крупа житня недроблена виробляється з зерна жита шляхом його лущення та щадного шліфування. За кольором ― від світло-бежевого до світло-коричневого.
Де найбільше вирощують жито в Україні?
За валовим збором культури наразі лідирують Житомирська (51,1 тис. тонн), Волинська (49 тис. тонн) та Чернігівська (42,1 тис. тонн) області.
Жито: склад, калорійність, користь, рецепти
Калій — 510 мг; Кальцій — 24 мг; Магній — 110 мг; Натрій — 2 мг; Фосфор — 332 мг.