В їжу використовується молоде листя білого винограду, зібране в той час, коли лоза починає цвісти. При дотриманні цих умов листя соковите, ніжне, з приємним кислуватим смаком.
Смак виноградного листа залежить від сорту самого винограду. Взагалі, звісно, листя з усіх кущів, чиї ягоди їстівні, можна, можливо є. Але у червоного винограду листя більш жорсткі, "деревні", тому їх не рекомендую.
У долми насичений м'ясний смак з легкою кислинкою, яку дають виноградне листя.
Виноградне листя — у гастрономії це молоді листя як правило білих сортів виноградузібрані в період цвітіння рослини. Листя використовують для приготування традиційної кавказької долми: у них загортають начинку. Можуть бути як бланшировані, і консервовані.