Верблюже молоко від чого корисне

Верблюже молоко полегшує симптоми шкірних захворювань, таких як екзема та псоріаз. Унікальна молекулярна структура верблюжого молока забезпечує глибоке вбирання в шкіру, що робить його фантастичним засобом для догляду за шкірою. Забезпечує багатосторонній догляд всіх типів шкіри.

Які хвороби лікують верблюже молоко?

Крім того, антитіла VHH, що містяться в крові верблюдів, відіграють важливу роль у генній інженерії та можуть допомогти у лікуванні пухлин, раку, бруцельозу, захворювань нервової системи, порушень кровообігу, паразитарних хвороб, стоматологічних запалень, а також грипу та діареї.

Які хвороби лікує верблюже молоко та сеча?

Втім, у верблюда цінне не лише молоко, а й… сеча. Виявляється, випорожнення верблюда допомагають вилікуватися від багатьох захворювань: онкології, виразки шлунка, цирозу печінки, різних захворювань ШКТ та нирок.

Навіщо п'ють верблюже молоко?

Верблюже молоко, насправді, вважається еліксиром здоров'я через численні корисні речовини, які в ньому містяться. Воно допомагає при проблемах травлення, при різних розладах, а також при алергії та діабеті.

Ферма верблюдів
Чим корисне верблюже молоко? – Ферма верблюдів у Татарстані

Верблюже молоко

Поточна версія сторінки поки що не перевірялася досвідченими учасниками і може значно відрізнятись від версії, перевіреної 1 серпня 2022 року; перевірки вимагають 8 поправок.

Поточна версія сторінки поки що не перевірялася досвідченими учасниками і може значно відрізнятись від версії, перевіреної 1 серпня 2022 року; перевірки вимагають 8 поправок.

Верблюже молоко – природне природне материнське молоко, що виробляється у вигляді секрету молочних залоз ссавців верблюдицями (лат. Camelus) з біологічного сімейства Верблюдові (лат.Camelidae ) для годування своїх новонароджених верблюжать і використовується людьми після доїння одомашнених і сільськогосподарських тварин верблюдівництва як харчового продукту (пиття) та/або сировини для виробництва різноманітних кулінарних виробів та страв.

Особливості [ред. редагувати код ]

Склад та харчова цінність [ред. редагувати код ]

Парне молоко
Склад на 100 г продукту
Білки3,5 гр.
Жири4,5 гр.

На кількість одержуваного молока та його поживний склад впливають багато факторів, у тому числі кількість та раціон харчування тварини, частота прийому рідини, кліматичні показники, вік, частота доїння, догляд за телятами, метод доїння (ручний або машинний), стан здоров'я верблюдиці та її репродуктивний статус [5]. Верблюди, що розводяться заради молока, часто живуть у складних природних умовах, що ускладнює порівняння за показниками надою між дромадерами і бактріанами, а також між різними популяціями одного і того ж виду [6] . В аналогічних умовах розведення верблюже молоко за вмістом білка і жиру приблизно аналогічне коров'ячому, але містить у три рази більше вітаміну С [6] і при цьому не містить β-лактоглобуліну [7] . Воно підходить як замінник молока для людей з алергією на коров'яче молоко [8] і, за деякими даними, може бути корисним при атопічному дерматиті [9] . Близько 4 літрів верблюжого молока задовольняє добову енергетичну потребу людини, а також її потреби в білку [6] . На відміну від корів та кіз верблюди можуть давати молоко навіть у посушливий сезон та в період повної посухи, а також можуть прожити до трьох тижнів без води (залежно від вмісту вологи в кормі). Без води верблюди дають більш розбавлене молоко (91% води порівняно з 86% для тварини, яка отримує достатню кількість питної води); таке молоко – цінне джерело води для телят (і людей).Зневоднений верблюд дає також пісніше молоко з трохи більше 1% жиру [6] . Верблюди, здатні давати молоко навіть за годівлі неякісними кормами, є надійним варіантом забезпечення продовольчої безпеки в регіонах зі складними природними умовами [10] . За даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA), частка жирів у верблюжому молоці становить 3% [11] . Однак в інших джерелах вказується, що цей показник у ньому варіюється в залежності від країни та регіону, а також залежить від раціону харчування, рівня гідратації тварини та типу верблюда. Зокрема, у «Кембриджській всесвітній історії їжі» зазначено, що нормальна жирність становить 3-5,38 % для дромадера та 5,8-6,6 % для бактріана [6] . У докладному звіті, опублікованому Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об'єднаних Націй у 1982 році, зазначається, що вміст жиру варіюється від 1,1 % (в посушливих районах Ізраїлю) до 5,5 % (в Ефіопії) [12] . У систематичному огляді 2015 повідомляється, що вміст жиру в молоці дромадера становить від 1,2% до 6,4% [13] . Виробники верблюжого молока в Австралії заявляють, що їх продукти містять менше жиру та лактози, ніж коров'яче молоко [14] [15] .

Економічне значення [ред. редагувати код ]

Молоко є найбільш важливим харчовим продуктом, що отримується від верблюдиць [6] . Після отелення бактріани дають молоко протягом 14-16 місяців, дромадери – 12-20 місяців [6] . Для продовження лактації верблюдів використовуються різні способи, у тому числі підміна у самки забитого теляти іншим, покритим шкірою мертвої тварини [6] . Самка бактріана виробляє 5 літрів на день, а дромадера – в середньому 20 літрів на день [3] . У Східній Африці верблюди дають 3,5-4 літри молока в сухий сезон і до 10 літрів на сезон дощів, що у кілька разів більше, ніж корови (відповідно не більше 0,2 літра та 1 літр); у Кенії верблюди дають удвічі більше молока, ніж корови, і в дев'ять разів більше, ніж кози, вирощені в тих самих умовах [6] . У 2017 році світове виробництво незбираного свіжого верблюжого молока становило 2,85 мільйона тонн, при цьому на Сомалі та Кенію припадало 64 % від загальносвітового виробництва; інші великі виробники даного продукту – Малі та Ефіопія [16] . У промислових масштабах верблюже молоко виробляється в ряді арабських країн Західної Азії та Північної Африки, а також в Індії та Пакистані [17] . Крім того, існує його виробництво в Австралії [18] , звідки даний продукт експортується до країн Південно-Східної Азії [19] , і до США [20] .

Продукти з верблюжого молока [ред. редагувати код ]

Верблюже молоко найчастіше використовується як сировина для приготування подібності йогуртів; його характерною особливістю є те, що жир, що знаходиться в ньому, має форму дуже маленьких кульок, що ускладнює (але не унеможливлює) його відділення, через що приготувати з нього масло і сир дуже важко і трудомістко [6] . Зокрема, олію можна отримати лише з прокислого молока, яке збивають і потім додають освітлювальний засіб [3] . Приготувати з верблюжого молока сир значно складніше, ніж із молока інших молочних тварин [21] , оскільки він важко коагулює [22] . У 1990-х роках французький учений Раме, який працював за грантом ФАО, зміг отримати з верблюжого молока кислий сир шляхом додавання до нього фосфату кальцію та рослинного сичужного ферменту [23] . Сир, зроблений з нього, має низький вміст холестерину і легко засвоюється навіть людьми з непереносимістю лактози [24] [25] . В результаті співпраці мавританського заводу з виробництва верблюжого молока Tiviski, ФАО та Рами було створено сир європейського стилю, що продається під брендом Caravane. Стверджується, що це єдиний сир із верблюжого молока у світі [26] . З верблюжого молока також готують морозиво [27] [28] . У Середній Азії з ферментованого верблюжого молока готують напій шубат [29] [30] .

Примітки [ред. редагувати код ]

  1. ↑ В. Г. Ліфляндський «Нова енциклопедія здорового харчування». СПб.: Видавничий дім "Нева", 2004 рік. УДК 615.8 ISBN 978-5-7654-3558-8, ISBN 5-7654-3558-0
  2. ↑ВЕРБЛЮДИ • Велика російська енциклопедія — електронна версія(неопр.) . bigenc.ru. Дата звернення: 13 липня 2022 року.Архівовано 19 червня 2022 року.
  3. 123Bactrian & Dromedary Camels(неопр.) . Factsheets. San Diego Zoo Global Library (березень 2009). Дата звернення: 1 жовтня 2019 року.Архівовано 22 вересня 2012 року.
  4. ↑Camel Milk(неопр.) . Milk & Dairy Products. FAO's Animal Production and Health Division (25 вересня 2012 року). Дата звернення: 1 жовтня 2019 року.Архівовано 1 листопада 2012 року.
  5. ↑ Bouhaddaoui, Sara; Chabir, Rachida; Errachidi, Faouzi; та ін. (April 2019). “Study of the biochemical biodiversity of camel milk”. The Scientific World Journal. 2019 (Article ID 2517293): 2517293. DOI: 10.1155/2019/2517293. PMC6481029. PMID31093015.
  6. 12345678910Kenneth F. Kiple, Kriemhild Coneè. Ornelas.Cambridge world history of food. – Cambridge, UK; New York: Cambridge University Press, 2000. – P. 472-474. – ISBN 978-0-521-40216-3.
  7. Ernährung: Dromedar statt Kuh – Kamelmilch aus Holland.Архівна копія від 19 квітня 2016 року на Wayback Machine Die Welt, 9. November 2010
  8. ↑ Yosef Shabo, Reuben Barzel, Mark Margoulis, Reuven Yagil (december 2005). “Camel milk for food allergies in children” (PDF) . Israel Medical Association Journal. 7 (12): 796-798. PMID16382703. Архівовано з оригіналу (PDF) 2011-02-06. Дата звернення 2020-09-18. Використовується застарілий параметр | deadlink = (довідка); Перевірте дату в |date= (довідка англійською)
  9. Kamelmilch – der Milchersatz bei Kuhmilch-Allergie!?Архівна копія від 14 серпня 2020 року на Wayback Machine Milchliebe
  10. ↑ Thornton, Philip K. (2010-09-27). "Livestock production: recent trends, future prospects". Philosophical Transactions of Royal Society B: Biological Sciences. 365 (1554): 2853-2867. DOI:10.1098/rstb.2010.0134. ISSN0962-8436. PMC2935116. PMID20713389. Архівовано з оригіналу 2020-11-11. Дата звернення 2020-09-18. Використовується застарілий параметр | deadlink = (довідка)
  11. Zimmermann, Kim AnnCamel milk: Nutrition facts, risks & benefits(неопр.) . Live Science (3 лютого 2016 року). Дата звернення: 1 жовтня 2019 року.Архівовано 1 жовтня 2019 року.
  12. Yagil, R. III: Composition of camel milk // Camels and camel milk. – Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 1982. – ISBN 92-5-101169-9.
  13. ↑ Zibaee, Said; та ін. (November 2015). “Нутриційні та терапієтичні характеристики земних міхур у дітей: systematic review”. Electron Physician. 7 (7): 1523-1528. DOI: 10.19082/1523. PMC4700900. PMID26767108.
  14. ↑100% natural(неопр.) . The Camel Milk Co.. Дата звернення: 1 жовтня 2019 року.Архівовано 1 жовтня 2019 року.
  15. ↑Pure Australian camel milk(неопр.) . Good Earth Dairy. Дата звернення: 1 жовтня 2019 року.Архівовано 1 жовтня 2019 року.
  16. ↑Camel milk production in 2017, Livestock primary/Regions/World list/Production Quantity (pick lists)(неопр.) . UN Food and Agriculture Organization, Corporate Statistical Database (FAOSTAT) (2018). Дата звернення: 30 серпня 2019 року.Архівовано 30 жовтня 2018 року.
  17. R. Yagil.Camels and camel milk… (англ.) . ФАО. Дата звернення: 15 вересня 2013 року.Архівовано 10 вересня 2013 року.
  18. Bazckowski, HalinaThe beasts that beat the drought: Camels sought after for meat, milk and cheese(неопр.) . ABC News (22 березня 2020 року). Дата звернення: 27 квітня 2020 року.Архівовано 27 квітня 2020 року.
  19. Meehan, Michelle. Would you drink camel milk?, BBC News (11 липня 2019). Архівовано 12 вересня 2020 року.Дата звернення: 18 вересня 2020 року.
  20. Becca Haley-Park.Camel Milk Now Available for Purchase in US(неопр.) . Culture Magazine (22 квітня 2014 року). Дата звернення: 24 липня 2014 року.Архівовано 17 липня 2014 року.
  21. Ramet, JP. Методи процесування камель мілку в селі // Технологія м'якого сіка з тюльпанів (Camelus dromedarius). – Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2011. – ISBN 978-92-5-103154-4.
  22. Ramet.Camel milk and cheese making. Джерело(неопр.) . Дата звернення: 18 вересня 2020 року.Архівовано 24 червня 2012 року.
  23. ↑Fresh from your local drome'dairy'?(неопр.) Food and Agriculture Organization (6 липня 2001). Архівовано 26 січня 2012 року.
  24. Ramet.Методи процесування кабеля мілку в ссічі. Джерело(неопр.) . Дата звернення: 18 вересня 2020 року.Архівовано 24 червня 2012 року.
  25. Young, PhilippaIn Mongolian the Word 'Gobi' Means 'Desert'(неопр.) . — «Якщо існують пристосування, які будуть розповсюджені кабелі бійки, сверблячки розливаються з міцним мішком з муки і капустою, сповнені тюльпаном тюльпана та кінчиком, варястим čerstvим тюльпаном, щоб пом'якшити їжу. Дата звернення: 6 грудня 2012 року.Архівовано 3 березня 2013 року.
  26. ↑Caravane(неопр.) . Tiviski. Дата звернення: 1 жовтня 2019 року.Архівовано 24 листопада 2020 року.
  27. ↑Netherlands' 'crazy' camel farmer, BBC (5 листопада 2011). Архівовано 6 листопада 2011 року.Дата звернення: 7 листопада 2011 року.
  28. ↑Al Ain Dairy launches camel-milk ice cream (англ.) . The National. Дата звернення: 22 лютого 2019 року.Архівовано 22 лютого 2019 року.
  29. Anatoly Michailovich Khazanov.Nomads and outside world. – 2nd. – Univ of Wisconsin Press, 15 May 1994. – P. 49. – ISBN 978-0-299-14284-1. Джерело(неопр.) . Дата звернення: 18 вересня 2020 року.Архівовано 3 червня 2021 року.
  30. Glenn Randall Mack, Asele. Суріна.Food culture в Russia and Central Asia. – Westport, Conn. : Greenwood Press, 2005. – P. 97. – ISBN 0-313-32773-4.

Молоко верблюде

Молоко верблюде

Верблюже молоко – молочний продукт, що володіє відмінними смаковими якостями та багатими корисними властивостями. Він має біле забарвлення, солодкуватий смак. Традиційно використання верблюжого молока у східній кухні та раціоні харчування східних країн (калоризатор). Популярність продукт придбав ще 2000 років до нашої ери. У країнах Середньої Азії та Об'єднаних Арабських Еміратах верблюже молоко є елементом щоденного раціону харчування.

Калорійність молока верблюжого

Калорійність молока верблюжого становить 82 ккал на 100 г продукту.

Склад та корисні властивості молока верблюжого

Корисні властивості верблюжого молока обумовлені тим, що основна їжа верблюдів – це колючка «перекотиполе», у складі якої велика кількість корисних мінеральних та біологічно активних речовин.Верблюже молоко містить велику кількість мінеральних речовин (кальцій, цинк, залізо, калій, натрій, кобальт, фосфор) і вітамінів (В1, В2, В12, С, А).

Регулярне споживання верблюжого молока сприяє зміцненню імунітету і всього організму людини в цілому.

Застосування молока верблюжого у виробництві та кулінарії

З молока верблюжого виготовляють різноманітні молочні продукти. Найпопулярніші – різні сорти сирів (calorizator). З верблюжого молока готують різні страви, у тому числі морозиво та какао-напій, кумис та шубат.