Сироватка з домашнього молока чим корисна

За допомогою молочної сироватки можна запобігти захворюванням шлунково-кишкового тракту, оскільки цей напій сприяє очищенню організму від токсинів. Також сироватка виявляє розслаблюючу дію, усуває запори, відновлює кишкову мікрофлору.

Чим корисна сироватка від коров'ячого молока?

Вона регулює роботу травного тракту і має м'яку проносну дію. Нещодавно з'ясувалося, що сироватка стимулює синтез в організмі важливого антиоксиданту – глутатіону. Ця речовина бореться з вільними радикалами, протистоїть віковим змінам і навіть має антиканцерогенну дію.

Як правильно пити молочну сироватку?

Сироватку можна пити як самостійний напій. Добова доза, що рекомендується, — 1 склянка.. Також сироватку додають у тісто для оладок, млинців, хліба та пирогів для найбільшої пишності. Ще із сироватки можна приготувати квас та інші прохолодні напої.

Що можна лікувати сироваткою?

Крім того, сироватка лікує захворювання печінки, нирок, хронічний гастрит, панкреатит, пієлонефрит, хронічний запор. Корисна вона при атеросклерозі, ішемічній хвороби серця, стенокардії, гіпертонічної хвороби, ранніх порушеннях мозкового кровообігу

Calorizator.ru
Користь молочної сироватки – Краса та здоров'я – Calorizator.ru

Користь та шкода молочної сироватки для організму

Polza_vred_molochnoy_syvorotki_Корисність та шкода молочної сироватки

Про корисні властивості молочної сироватки знають не багато і вважають її марною, але насправді цей кисломолочний продукт має багато корисних і лікувальних властивостей, тому розглянемо чим корисна молочна сироватка для організму людини і як її можна використовувати та приймати.

Калорійність та склад молочної сироватки

Молочна сироватка – Це рідина, яка залишається після проціджування молока, що згорнулося при виробництві сиру або сиру. Хоча на думку деяких споживачів сироватка з молока – це непотрібна рідина, яку можна просто вилити та забути, насправді є корисним напоєм, який можна просто пити, використовувати для приготування різної випічки та страв (наприклад, можна зробити оладки, млинці на сироватці) , а також застосовувати в косметологічних цілях для оздоровлення волосся та шкіри.

В основному сироватка з молока складається з води (понад 90% від загального обсягу), а в решті кількох відсотків містяться всі основні корисні складові звичайного молока. Хімічний склад молочної сироватки досить багатий. У ній містяться такі вітаміни, як A, E, C, вітаміни групи B, а також такі макро- та мікроелементи: калій, натрій, кальцій, магній, залізо. Причому в сироватці з коров'ячого молока високий вміст на 100 г продукту: калію (161 мг), кальцію (47 мг) та натрію (54 мг).

Цікавий факт про молочну сироватку: в одному літрі сироватки міститься добова норма кальцію для дорослої людини, а також половина добової норми калію. Білки, що містяться в сироватці з молока, набагато легше засвоюють, ніж білок з яєць, тому цей кисломолочний напій корисний для спортсменів.

Молочна сироватка – низькокалорійний продукт. У 100 г сироватки міститься всього 27 калорій.

Не менш популярна і суха молочна сироватка, яку виробляють на спеціальному устаткуванні, просто випаровуючи звичайну сироватку із коров'ячого молока.Суха сироватка з молока збереже всі корисні властивості, властиві рідкій та широко використовується у спортивному харчуванні, при виробництві випічки, ковбасних виробів, харчових добавок, кормів для тварин та у косметології. Також серед спортсменів користується великою популярністю концентрат білка з молочної сироватки, який відокремлюють із неї за допомогою сучасних технологій (корисний для зростання м'язової маси і добре засвоюється в організмі).

Корисні властивості молочної сироватки для організму людини

Poleznye_svoystva_molochnoy_syvorotki_ Корисні властивості молочної сироватки

  1. Молочна сироватка сприятливо впливає на весь організм людини, сприяє зміцненню імунітету та захисних функцій організму, допомагає підтримувати здоров'я багатьох органів, а також шкіри та волосся.
  2. Сироватка зі свіжого коров'ячого молока дуже корисна для системи травлення людини, вона допомагає відновити мікрофлору в кишечнику і нормалізувати травні процеси, а також впоратися із запорами, якщо такі турбують.
  3. Вживання цього кисломолочного продукту сприяє виведенню з організму холестерину, а також нормалізації тиску та роботи серцево-судинної системи.
  4. Молочна сироватка допомагає почистити наш організм, вивести шкідливі та токсичні речовини, а також зайву рідину з організму (позбавляє набряку).
  5. У народній медицині практикується лікування молочної сироваткою діабету, оскільки вона не містить цукру і допомагає виробляти інсулін в організмі.
  6. Лактобактерії, що містяться в молочній сироватці, корисні для сечостатевої системи людини, допомагають впоратися з грибками та інфекціями, а також почистити нирки.
  7. Сироватка з кислого молока корисна для нервової системи, діє як натуральний і безпечний для здоров'я заспокійливий засіб.
  8. Корисна молочна сироватка і для дітей, тому що вона добре засвоюється в організмі і містить багато кальцію, який необхідний організму, що росте, при цьому даний кисломолочний продукт практично не має протипоказань до застосування.
  9. Багатьом відома користь сироватки молочної при сонячних опіках, достатньо намазати шкіру, що обгоріла влітку на сонці, цим кисломолочним продуктам і протягом кількох годин шкіра перестане пекти і спаде почервоніння.

Користь молочної сироватки для жінок

Polza_molochnoy_syvorotki_dlya_zhenschin_ Користь молочної сироватки для жінок

Рідина, що отримується в результаті скисання молока, а саме молочна сироватка широко використовується дівчатами та жінками, які знають її багаті лікувальні та корисні властивості.

  1. Як використовується молочна сироватка для волосся? Ще з давніх-давен жінкам відома дієва сила молочної сироватки на волосся. Вона допомагає зміцнити коріння волосся, а також ослаблені волоски. Деякі дівчата використовують сироватку замість шампуню щодня, щоб їх волосся завжди було красивим і сильним.
  2. Молочна сироватка для шкіри обличчя. Існує безліч рецептів кремів, масок та скрабів для обличчя на основі сироватки з молока, які здатні ефективно чистити пори, розгладжувати зморшки, робити шкіру здоровою та молодшою ​​на вигляд.
  3. Використання молочної сироватки при дієтах та схудненні. Сироватка з молока широко використовується в багатьох дієтах завдяки своїм корисним властивостям та невисокому вмісту калорій. Її використовують як основний продукт у розвантажувальні дні, щоб почистити організм від шлаків та токсинів.

Протипоказання до застосування сироватки із молока

У більшій мірі молочна сироватка корисний продукт для здоров'я людини, але в деяких випадках можлива індивідуальна непереносимість на неї (зокрема на лактозу, що міститься в ній), а також утриматися або скоротити обсяг її вживання потрібно в таких випадках:

  1. Порушені умови її зберігання або пройшов термін придатності (це продукт, що швидко псується, у якому високий вміст молочнокислих бактерій).
  2. Вживання великої кількості сироватки з молока може призвести до діареї.

Як правильно пити молочну сироватку?

Сироватку з молока краще пити натще перед їдою, при цьому, за бажанням, до неї можна додавати різні спеції, трави (базилик, петрушку, кріп), підсолювати або додавати цукор для надання оригінальності смаку. Також молочна сироватка добре поєднується з багатьма ягодами та медом, у суміші з якими виходить досить смачний та приємний напій.

У середньому дорослій людині не варто випивати більше 3 склянок сироватки на день. Розбити «дози» прийому молочної сироватки можна на 3 рази (сніданок, обід та вечерю) та випивати її перед їжею.

Як можна зробити молочну сироватку в домашніх умовах?

Як зробити сироватку з молока

Корисну і натуральну молочну сироватку можна легко зробити самому в домашніх умовах. Для цього знадобиться звичайне коров'яче молоко, яке необхідно залишити на добу в скляній тарі при кімнатній температурі, щоб воно прокисло і вийшла кисляка. Далі кисле молоко заливають у каструлю і ставлять на вогонь, добре нагріваючи її (але до повного кипіння не доводимо), поки не з'являться на поверхні згустки з сиру, після чого знімаємо її з вогню і даємо повністю охолонути. На закінчення застилаємо друшляк марлею і проціджуємо кисле молоко, в результаті отримуючи домашній сир і якісну сироватку з молока.

На замітку: сироватка з домашнього коров'ячого молока буде кориснішою, оскільки таке молоко повністю натуральне і не проходило жодних додаткових обробок.

Як зберігати молочну сироватку в домашніх умовах

Зберігання молочної сироватки в домашніх умовах не відрізняється від багатьох інших молочних продуктів.Краще її зберігати в скляній тарі в холодильнику, при цьому не варто забувати, що вона довго не зберігатися і відноситься до продуктів, що швидко псуються.

Іноді в мережі можна зустріти таке цікаве питання: чи можна заморожувати молочну сироватку? Відповідь – так! Головне не використовувати скляну тару для цього (може луснути), а використовувати пластикові пляшки чи форми для льоду.

На закінчення до статті можна відзначити, що здавалося б такий марний продукт, як молочна сироватка нічим не повинен виділятися, а насправді це дуже корисний кисломолочний напій, що сприятливо впливає весь організм людини і практично нешкідливі для дорослих і дітей. Свої відгуки та поради, чим корисна молочна сироватка, а також яка від неї користь та шкода для організму людини, залишаємо у коментарях до статті та ділимося їй у соціальних мережах, якщо вона була Вам корисною.

Головний редактор сайту Кухар, технолог, мандрівник. Люблю готувати, читати цікаві статті про кулінарії та правильне харчування, вивчати все нове та ділитися найцікавішим з іншими. Рада бачити Вас на сторінках сайту ІнфоЕду.

Email для зв'язку: [email protected]

Сироватка – що це за продукт і кому він корисний

Сироватка – це рідина, що виділяється у процесі сквашування молока. Побічний продукт виробництва сиру містить повноцінні білки, оскільки складається з дев'яти незамінних амінокислот. Він легко засвоюється, корисний для кишечника і є сировиною для сироваткового протеїну. Чоловіки та жінки приймають добавку при інтенсивних фізичних навантаженнях для досягнення різних спортивних цілей.

Калорійність сироватки дуже низька – 24 ккал на 100 г. У ній містяться вітаміни А, групи В, С, РР, Н, Е та життєво важливі мінерали, такі як кальцій, калій, натрій, магній, фосфор, залізо. Напій вважається одним із найкращих дієтичних джерел білка. У його складі є незамінна амінокислота L-цистеїн та інші органічні сполуки.Вони зменшують дефіцит білків, що виникає при діабеті, старінні та неправильному харчуванні.

Склянки із сироваткою

Топ-8 корисних властивостей кислої сироватки для організму

1. Відновлює дефіцит білка

Сироватковий протеїн має високу харчову цінність і засвоюється швидше, ніж білок з яєць, риби та інших продуктів. Тому бодібілдери, спортсмени і люди, які потребують додаткового білка, використовують його як харчову добавку. [1]

2. Підтримує здоров'я м'язів

У сухих концентратах більше білка, ніж у сироватці, але напій також допомагає зміцнювати м'язи без додавання до раціону зайвих калорій. У ньому міститься лейцин – амінокислота, що стимулює ріст м'язів. Анаболічні властивості важливі для спортсменів і людей похилого віку, адже м'язова маса природним чином знижується з віком. Несприятливу зміну складу тіла можна уповільнити за допомогою правильної дієти та силових тренувань. Молочний продукт може бути частиною цієї профілактичної стратегії. [2, 3]

3. Пригнічує почуття голоду, знижує апетит.

Сироватка впливає на лептин та грелін – гормони, що регулюють апетит. Вона допомагає збалансувати їхню секрецію і тим самим зменшує потяг до їжі, запобігає переїданню. Як показали дослідження, при регулярному прийомі сироватки у людей раніше настає почуття ситості і в результаті споживають менше калорій. [4, 5]

4. Нормалізує рівень цукру у крові

Сироватка стабілізує концентрацію цукру, якщо пити її перед їжею з високим глікемічним індексом – сприяє виробленню інсуліну, підвищує до нього чутливість та запобігає стрибкам глюкози в крові. Тому сироватковий протеїн використовують у боротьбі із симптомами діабету. Його властивості можна порівняти з ефектом від цукрознижувальних ліків на основі сульфонілсечовини. [6, 7, 8]

Окрошка із сироваткою

5. Посилює антиоксидантний захист

Сироватка сприяє виробленню глутатіону – антиоксиданту, що міститься у всіх клітинах організму.Він уловлює вільні радикали, які викликають ушкодження, рак та захворювання, пов'язані зі старінням. Ще він захищає організм від токсинів у навколишньому середовищі. [9, 10, 11]

6. Зменшує запальні процеси

Дослідження показали, що чистий продукт та сироватковий протеїн знижують С-реактивний білок – ключовий маркер запалення в організмі. Тести, проведені на гризунах та людях, також підтвердили, що активні речовини допомагають боротися із запальними захворюваннями кишківника (ВЗК). [12, 13, 14]

7. Підтримує здоров'я серця

Численні дослідження пов'язують споживання молочних продуктів із зниженням артеріального тиску. Вчені приписують позитивний ефект сімейству біоактивних пептидів – інгібіторів АПФ. У сироваткових білках їхню роль виконують лактокинини. [15, 16, 17, 18]

8. Допомагає позбутися зайвої ваги, схуднути

Вживання більшої кількості білка сприяє втраті жиру. Це відбувається за рахунок кількох процесів – придушення апетиту, прискорення метаболізму, збереження м'язової маси при схудненні. [19, 20, 21]

Молочна сироватка

Протипоказання для прийому молочної сироватки

  • Проблеми з нирками. Білок провокує утворення каменів у нирках. Сироватка не запобігає процесу, а погіршує існуючий стан. Щоб захиститися від накопичення відкладень, потрібно споживати достатню кількість клітковини та води.
  • Індивідуальна нестерпність лактози. Дієтичний напій містить молочний цукор і може спричинити проблеми із травленням. З цим зазвичай стикаються люди, які страждають на побічні ефекти після прийому молокопродуктів — сиру, молока, морозива.
  • Проблеми із засвоєнням протеїну та амінокислот. Якщо організм може переробляти білки, тоді накопичує їх. Це призводить до проблем із печінкою та іншими фільтруючими органами.

Чи можна пити сироватку щодня?

Молочний продукт можна вживати щодня і навіть під час суворої дієти – він містить мало калорій і допомагає впоратися з почуттям голоду.Сироватка наповнює організм енергією, амінокислотами, вітамінами та мінералами. Вчені вважають, що якщо випивати щодня по одній склянці, то за кілька тижнів можна значно підвищити імунітет, покращити загальний стан організму.

Приготування сироватки

Як приготувати сироватку та правильно пити?

Отримують продукт із кислого молока — скислого молока. Його можна купити в готовому вигляді в магазині або зробити самостійно, дотримуючись кількох правил:

  • Сквашене молоко потрібно вилити в каструлю та нагріти на вогні. Бажано робити це на водяній бані — не можна, щоб рідина кипіла, інакше сир вийде жорстким і зіпсується смак сироватки, що відокремилася.
  • Знімати каструлю з вогню потрібно в момент, поки сирна маса ще м'яка, після чого необхідно процідити масу через друшляк з марлею – вилити в нього отриману масу і почекати, доки стіче сироватка.

З літра кислого молока виходить мало сиру, зате багато сироватки, яку легко додати до свого раціону. Її п'ють у першій половині дня до їди. Для зміцнення імунітету, виведення токсинів щодня приймають одну склянку натще. Вона має легку проносну дію, тому її вводять у раціон поступово і в ті дні, коли немає великої кількості важливих справ за межами будинку.

Коментар експерта

Тетяна Єлісєєва, дієтолог, нутриціолог

Споживання сироватки – це не просто зручний спосіб додати до раціону незамінних амінокислот. Чудо-напій має величезні переваги для здоров'я і деякі з них ще до кінця не вивчені. Достовірно відомо, що він підвищує витривалість та прискорює відновлення після тренування, нормалізує роботу ШКТ, збільшує почуття ситості та допомагає боротися з переїданням. Цей чистий натуральний продукт недорого коштує і, без сумніву, гідний місця на вашому столі.

Останнє оновлення матеріалу – 15 січня 2022

Джерела інформації

  1. Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9405716/
  2. Dietary protein recommendations and prevention of sarcopenia, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19057193/
  3. Signaling pathways and molecular mechanisms through which branched-chain amino acids mediate translational control of protein synthesis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16365087/
  4. Protein, weight management, and satiety, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469287/
  5. Компаративні ефекти whey and casein proteins on satiety in overweight and obese individuals: a randomized controlled trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24801369/
  6. Діяльність whey on glucose blood and insulin responses to composite breakfast and lunch meals in typ 2 diabetic subjects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16002802/
  7. Ефекти різних fractions whey protein on postprandial lipid and hormone responses in type 2 diabetes, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22588635/
  8. Різні ефекти proteínової якості на postprandial lipemia in response to fat-rich meal in typ 2 diabetes: comparison of whey, casein, gluten, and cod protein, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19458012/
  9. Whey protein concentrate (WPC) і glutathione modulation in cancer treatment, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11205219/
  10. Open-labeled pilot study cysteine-rich whey protein isolate supplementation for nonalcoholic steatohepatitis patients, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19638084/
  11. На Open-label dose-response study lymphocyte glutathione levels in ealthy men and women receiving pressurized whey protein isolate supplements, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17710587/
  12. Ефект спричиненого циркуляції C-реактивного proteínу: meta-analysis randomized controlled trials, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25671415/
  13. Dietary cheese whey protein protects rats against mild dextran sulfate sodium-induced colitis: role of mucin and microbiota, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20338413/
  14. Glutamine and whey protein improve intestinal permeability and morphology in patients with Crohn's disease: a randomized controlled trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22038507/
  15. Діяльність уряду з fermented milk containing whey protein concentrate to rats and healthy men on serum lipids and blood pressure, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10714858/
  16. Ефект з м'якого drink supplemented with whey peptides on pressure blood in pacients with mild hypertension, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17180485/
  17. Lactokinins: whey protein-derived ACE inhibitory peptides, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10399349/
  18. Хронічні ефекти білих proteínів на blood pressure, vascular function, і inflammatory markers in overweight individuals, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19893505/
  19. Whey protein but not soy protein supplementation alters body weight and composition in free-living overweight and obese adults, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21677076/
  20. Whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18371214/
  21. Gluconeogenesis and energy expenditure after a high-protein, carbohydrate-free diet, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19640952/

Увага! Інформація носить ознайомлювальний характер і не призначена для встановлення діагнозу та призначення лікування. Завжди консультуйтеся із профільним лікарем!

Корисні та небезпечні властивості інших напоїв:

Сезонні продукти з нашого каталогу: