Коли не проводять літургію: основні причини та умови

Літургія, священна дія, що становить основу християнського богослужіння, відіграє центральну роль у житті віруючих. Однак іноді виникають ситуації, коли літургія не відбувається. Це може статися з різних причин, які далеко не завжди вкладаються у звичні поняття про ритуальну практику.

Однією із найпоширеніших причин, яка зупиняє літургію, є відсутність священика. Коли немає духовника для богослужіння, віруючі позбавляються можливості приймати святі обряди і отримувати духовне харчування.

Інша причина, через яку літургія може не відбутися, це червона небезпека чи заборонні заходи, введені державою чи церковною владою. У таких випадках богослужіння може бути скасоване або обмежене, що спричиняє серйозні духовні та емоційні наслідки для віруючих, особливо для тих, хто постійно відправляє літургію.

Зрештою, відсутність віруючих також може спричинити зупинення літургії. Коли мало людей приходять на богослужіння, священики іноді приймають рішення не проводити літургію, оскільки вона має бути здійснена разом із віруючими. У цьому випадку віруючі відчувають розчарування та засмучення від відсутності можливості взяти участь у священній дії.

Коли не відбувається літургія
МоментПричина
ПонеділокВідпочинок священика
ВівторокРемонт у храмі
СередаВідсутність віруючих
ЧетверВеликдень чи інше велике свято
П'ятницяТехнічні роботи
СуботаВідпочинок священика
НеділяСлужба літургії

У дні Великого посту змінюється ритм життя Церкви.Саме урочисте богослужіння – літургія – не відбувається у будні, які присвячені суто покаяній молитві. По середах і п'ятницях служить літургія Преждеосвячених Дарів.17 березня. 2021 р.

Коли поза Великим постом літургія не відбувається?

Зрештою, літургія не відбувається у середу та п'ятницю Сирного тижня, у Велику п'ятницю, а також у п'ятницю, що передує святам Різдва Христового та Богоявлення у тому випадку, якщо ці свята припадають на неділю чи понеділок (а їх святвечір, відповідно, – на суботу чи неділю).

Чи можна приходити на Літургію не причащатися?

Зараз літургійне життя дещо змінилося, тож для християнина припустимо бути присутнім на літургії, не причащаючись.

Коли можна йти з літургії?

Коли можна виходити з храму після Божественної Літургії? За статутом залишати службу можна тільки після відпустки – особливої ​​молитви-благословення тих, хто молиться на вихід з храму після богослужіння.