Кизил у домашніх умовах

Що можна зробити з кизилу?

Свіжі ягоди кизилу їдять тільки в тому разі, якщо вони дуже-дуже стиглі, та й через свої в'язкі властивості він далеко не всім припаде до смаку. А ось компот, кисіль, вино, желе та варення з цієї ягоди, яке, завдяки високому вмісту пектину, теж схоже на желе, йдуть залюбки.

Що можна зробити з кизилу на зиму?

Заготівлі з кизилу на зиму І це не лише про ягоди. У народній медицині використовують листя, коріння і навіть кору цієї рослини. Заготівлі на зиму з кизилу останнім часом стають дедалі популярнішими. Крім сезонних заготівель зі слив, можна приготувати красиве кизилове варення, замаринувати ягоду і приготувати джем.

Кому не можна їсти кизил?

Проте не можна вживати багато кизилу тим, хто має підвищену кислотність шлункового соку, та тим, хто страждає на безсоння. Бо, як ми вже знаємо, у ягід кизилу яскраво виражена тонізуюча дія, тож можна і не заснути.

Кизил – рецепти на зиму | Телеканал СТБ
Інгредієнти: 1. кизил – 1 кг 2. цукор – 0,8–1 кг 3. вода – 1/2–1 склянка Приготування: 1. Кизил вимити і покласти в каструлю. 2. Всипати туди ж цукор і влити воду. 3. На великому вогні доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь. 4. Варимо ще 5 хвилин і постійно знімаємо піну. …