Історія виробництва ковбаси: як раніше готували цей делікатес

Ковбаса – один із найпопулярніших та улюблених продуктів серед багатьох людей. Однак, не завжди вона була така доступна і різноманітна, як зараз. У минулому процес приготування ковбаси був набагато складнішим і вимагав великої кількості часу та зусиль.

У первісні часи люди використовували для виготовлення ковбаси прості та доступні інгредієнти: м'ясо, сіль, спеції та трави. Потім м'ясо розмелювалося і змішувалося з сіллю та прянощами. Ця суміш заготовлювалася в кишки тварин або жилок деяких рослин, щоб надати форму ковбасі.

Надалі, з розвитком виробництва, процес виготовлення ковбаси став технологічнішим. М'ясо дрібно рубалося і поміщалося у спеціальні м'ясорубки, після чого додавали спеції, сіль та різні консерванти. Отримана суміш завантажувалася в прес-форми та проходила термічну обробку для знищення бактерій та збереження смаку та аромату.

Згодом процес виробництва ковбаси став ще досконалішим. М'ясо почало оброблятися в спеціальних апаратах, які дозволяють максимально зберегти його корисні властивості та смак. Крім того, у виробництві ковбаси почали використовувати нові інгредієнти та технології, що дозволило створювати різноманітніші смакові комбінації та види ковбаси.

Як раніше робили ковбасу
ЕтапОпис
1Вибирали м'ясо
2М'ясо маринували у спеціях
3Подрібнювали м'ясо
4Додавали прянощі та сіль
5Змішували м'ясо та прянощі
6Формували ковбасу
7Сушили ковбасу
8Упаковували ковбасу
9Передавали ковбасу у продаж

Якого року почали робити ковбасу?

Перші згадки про предків ковбаси датуються 500 роком до н. у Стародавній Греції, Китаї, Римі та Вавилоні. Саме тоді люди придумали складати шматочки рубаного засоленого м'яса зі спеціями у тонку кишку тварин. Завдяки такому способу зберігання м'ясо тривалий час не псувалося і рятувалося від спеки.

Яка ковбаса була у Радянському Союзі?

Найбільш популярною була "Докторська", "Любицька" та "Столична", які належали до першого сорту. Також у магазинах часто зустрічалася "Московська" (варено-копчена), "Шинково-рублена" та "Свиняча" ковбаса першого сорту.

Скільки видів ковбасних виробів було в СРСР?

У СРСР варені ковбаси виготовляли чотирьох сортів: вищого (аматорська, краснодарська, столична, білоруська, докторська, теляча), 1-го (окрема, московська, шинково-рубана, свиняча, тбіліська, нова з сиром особлива), 2-го (чайна, свиняча, яловича, бараняча) нова з сиром, закусочна) та 3-го (чеснокова).

Хто вигадав ковбасу?

Перші письмові згадки про ковбасу можна зустріти у китайських, вавилонських та грецьких джерелах приблизно 500 р. до зв. е. Пізніше описи ковбаси зустрічалися і в інших джерелах, наприклад, у Гомера в Одіссеї, а Епіхарм навіть написав комедію «Ковбаса», але це зовсім не означає, що греки винайшли ковбасу.