Зміст:
Ковбаса – один із найпопулярніших та улюблених продуктів серед багатьох людей. Однак, не завжди вона була така доступна і різноманітна, як зараз. У минулому процес приготування ковбаси був набагато складнішим і вимагав великої кількості часу та зусиль.
У первісні часи люди використовували для виготовлення ковбаси прості та доступні інгредієнти: м'ясо, сіль, спеції та трави. Потім м'ясо розмелювалося і змішувалося з сіллю та прянощами. Ця суміш заготовлювалася в кишки тварин або жилок деяких рослин, щоб надати форму ковбасі.
Надалі, з розвитком виробництва, процес виготовлення ковбаси став технологічнішим. М'ясо дрібно рубалося і поміщалося у спеціальні м'ясорубки, після чого додавали спеції, сіль та різні консерванти. Отримана суміш завантажувалася в прес-форми та проходила термічну обробку для знищення бактерій та збереження смаку та аромату.
Згодом процес виробництва ковбаси став ще досконалішим. М'ясо почало оброблятися в спеціальних апаратах, які дозволяють максимально зберегти його корисні властивості та смак. Крім того, у виробництві ковбаси почали використовувати нові інгредієнти та технології, що дозволило створювати різноманітніші смакові комбінації та види ковбаси.
Етап | Опис |
---|---|
1 | Вибирали м'ясо |
2 | М'ясо маринували у спеціях |
3 | Подрібнювали м'ясо |
4 | Додавали прянощі та сіль |
5 | Змішували м'ясо та прянощі |
6 | Формували ковбасу |
7 | Сушили ковбасу |
8 | Упаковували ковбасу |
9 | Передавали ковбасу у продаж |
Якого року почали робити ковбасу?
Перші згадки про предків ковбаси датуються 500 роком до н. у Стародавній Греції, Китаї, Римі та Вавилоні. Саме тоді люди придумали складати шматочки рубаного засоленого м'яса зі спеціями у тонку кишку тварин. Завдяки такому способу зберігання м'ясо тривалий час не псувалося і рятувалося від спеки.
Яка ковбаса була у Радянському Союзі?
Найбільш популярною була "Докторська", "Любицька" та "Столична", які належали до першого сорту. Також у магазинах часто зустрічалася "Московська" (варено-копчена), "Шинково-рублена" та "Свиняча" ковбаса першого сорту.
Скільки видів ковбасних виробів було в СРСР?
У СРСР варені ковбаси виготовляли чотирьох сортів: вищого (аматорська, краснодарська, столична, білоруська, докторська, теляча), 1-го (окрема, московська, шинково-рубана, свиняча, тбіліська, нова з сиром особлива), 2-го (чайна, свиняча, яловича, бараняча) нова з сиром, закусочна) та 3-го (чеснокова).
Хто вигадав ковбасу?
Перші письмові згадки про ковбасу можна зустріти у китайських, вавилонських та грецьких джерелах приблизно 500 р. до зв. е. Пізніше описи ковбаси зустрічалися і в інших джерелах, наприклад, у Гомера в Одіссеї, а Епіхарм навіть написав комедію «Ковбаса», але це зовсім не означає, що греки винайшли ковбасу.