Фрукт фейхоа чим вона корисніша

Цим корисні властивості фейхоа не закінчуються. Його плоди багаті вітаміном С, містять велику кількість клітковини, пектину, сахарози. Дані характеристики дозволяють рекомендувати його як дієтичний продукт при хворобах ШКТ, атеросклерозі, пієлонефриті, а також дуже добре зміцнює імунітет. 25 травня 2023р.

Які хвороби лікують фейхоа?

Корисна для роботи ШКТ. Завдяки високому вмісту харчових волокон фейхоа може підтримувати здоров'я кишечника, стимулювати його роботу, надавати захисну дію проти запальних захворювань шлунково-кишкового тракту та використовуватися як профілактика запорів та метеоризму.

Кому не можна їсти фейхоа?

Протипоказанням до вживання фейхоа є індивідуальна нестерпність. Пам'ятайте, що на будь-який екзотичний плід організм може відреагувати непередбачуваним чином. Також не варто їсти фейхоа тим, хто страждає на виразку шлунка, гастритом з високою кислотністю, ожирінням і цукровим діабетом.

Як правильно їсти фрукт фейхоа?

Саме слово фейхоа жіночого роду, не схиляється. Тому писати і вимовляти його однаково і у виразі «коли дозріває фейхоа», і у фразі «як вибрати найсмачнішу фейхоа».

Рідкісний фрукт: Плюси та мінуси фейхоа

У тропічному кліматі Південної Америки росте безліч унікальних фруктів. Один з них має форму, схожу на яйце, яскраве зелене забарвлення і називається фейхоа. Росте він на вічнозелених чагарниках. Фрукт набув широкого поширення, тому його почали культивувати в Грузії, Туреччині, Австралії, Азербайджані та Новій Зеландії.

У середині фейхоа знаходиться желеподібна м'якоть, яка твердіє ближче до шкірки. Запах ягід невиразний і чимось нагадує суміш ананаса із суницею. Смак кислуватий, незвичний. Люди нечасто купують подібну екзотику, хоча користь фейхоа є колосальною. Сезон збирання врожаю припадає на середину осені, тому зараз саме час спробувати незвичайний фрукт.

Користь фейхоа

У фейхоа багатий склад з багатьох вітамінів (А, С та групи В) та мікроелементів: заліза, натрію, магнію, кальцію, калію, цинку, марганцю та фосфору. Високий вміст фолієвої кислоти робить фрукт привабливим майбутніх мам. Велика кількість клітковини позитивно відбивається на травній системі.

Відмінна риса фейхоа – висока якість водорозчинного йоду, що дуже корисно для щитовидки. У невеликих ягодах міститься практично така ж кількість йоду, як у рибі та морепродуктах. Тому людям, які з якихось причин не можуть вживати дари моря, рекомендується з'їдати по 1 фейхоа на день.

Високий вміст вітаміну С забезпечує кислий смак екзотичного фрукту. Середні показники цієї речовини вищі, ніж у популярного в нашому регіоні лимона. У фейхоа містяться й інші вітаміни: Е, В2, В3, В5.

Якщо регулярно вживати ягоди хоча б місяць, буде помітно позитивний вплив фейхоа на організм:

Поліпшення мозкової діяльності . Ягоди сприяють концентрації уваги, покращують пам'ять, позбавляють депресії. Фейхоа виступає як профілактика деменції та хвороби Альцгеймера.

Поліпшення роботи кровоносної системи . Фейхоа очищає кров, підвищує гемоглобін, бореться з анемією, зміцнює судини та нормалізує тиск.

Користь фейхоа для жінок полягає у боротьбі з безпліддям, полегшенні менструацій та менопауз.

Запобігає хворобам нирок завдяки сечогінним та дезінфікуючим властивостям. Ягоди запобігають циститу та сечокам'яній хворобі.

Зміцнення імунітету . Ягоди підвищують опірність організму до вірусів та бактерій, а також виводять вільні радикали, тому є відмінним профілактичним засобом проти раку.

Шкода фейхоа: протипоказання

Хоча користь фейхоа для організму велика, іноді ягода може завдати шкоди людині. Основні протипоказання до вживання:

  • індивідуальна нестерпність;
  • цукровий діабет;
  • ожиріння;
  • вагітність та період лактації;
  • тиреотоксикоз.

Лікар може дати добро на вживання фейхоа, якщо у вас немає на нього алергії. Однак без попередньої консультації експериментувати не варто. Також не можна забувати, що надмірне вживання ягід може завдати шкоди організму.

Як є фейхоа

Стиглі ягоди повинні бути пружними на дотик. Перед вживанням фейхоа слід ретельно вимити. Потім розрізати на дві половини та за допомогою чайної ложки витягти середину. Можна відкусити невеликий шматочок фейхоа та висмоктувати вміст через отриманий отвір.

Не варто нехтувати шкіркою. Її лікувальні властивості такі ж різноманітні, як і м'якоті. Однак оболонка фейхоа має терпкий гіркуватий присмак, згладити який допоможе приготування різноманітних страв із ягодами.

Як зберігати фейхоа

Стиглі фейхоа довго не зберігаються — лише три дні. Однак термін зберігання можна продовжити за допомогою переробки ягід у варення. Звичний метод із варінням та консервацією дозволяє ласувати продуктом протягом усього року.Однак з термічною обробкою багато корисних властивостей фейхоа зникають.

Другий варіант – перетерти сирі ягоди із цукром. У цьому випадку фейхоа міститиме також багато вітамінів і мінералів. Зберігати таке варення рекомендується не більше трьох місяців у холодильнику.

Рецепти з фейхоа

Багато жінок знають, наскільки фейхоа корисно для волосся, шкіри та нігтів. Ягоди активно використовують для виготовлення косметичних засобів. Проте ширше поширення вони знайшли у кулінарії.

Фейхоа є основним інгредієнтом для компотів, лимонадів та інших напоїв. З екзотичних ягід готують варення та джеми, їх додають у випічку та салати. Нижче представлені кілька популярних рецептів із фейхоа.

Живе варення

Такий спосіб приготування збереже максимальну користь для здоров'я. Ягоди необхідно ретельно вимити та висушити. Усі темні плями на шкірці зрізати. Розрізати фейхоа на дві половини та перекрутити на м'ясорубці. Отриману масу ретельно перемішати із цукром до його розчинення. Варення розкласти в банки, зберігати у холодильнику.

Фейхоа з медом

1 кг фейхоа, 1 кг меду, горіхи до смаку.

Ягоди вимити, обрізати хвостики і розрізати навпіл. Перемолоти за допомогою м'ясорубки, після чого змішати з медом та подрібненими горіхами. Зберігати у холодильнику не більше 3 місяців. Рецепт практично повністю повторює технологію приготування живого варення, проте продукт виходить кориснішим. Отриману суміш використовують для зміцнення імунітету.

Компот для очищення печінки

100 г шкірки фейхоа, 400 г води, цукор до смаку.

Інгредієнти змішують та варять близько 20 хвилин. Потім відвар наполягають упродовж 2 годин.Виходить чудовий засіб для печінки, який рекомендується при гепатиті і як профілактика.

Фейхоа: користь та шкода, рецепти

Плоди фейхоа – неймовірно ароматні та соковиті, а їх смак чимось нагадує ананас, м'яту та полуницю разом узяті. Крім того, ці екзотичні ягоди мають багатий на вітаміни та корисні речовини склад, а концентрація деяких з них настільки велика, що продукт може скласти гідну конкуренцію іншим корисним фруктам. Давайте докладніше розберемося, у чому полягає користь фейхоа і що з нього можна приготувати. Якщо вас зацікавила фейхоа або інші квіти, скоріше загляньте в наш каталог і оформляйте замовлення.

Що таке фейхоа

Що таке фейхоа

Фейхоа – це вічнозелений чагарник роду Акка сімейства Миртових. Батьківщиною рослини є субтропічна зона Південної Америки, звідки вид і був завезений до Європи наприкінці ХІХ століття. Зараз фейхоа активно культивується у південноєвропейських країнах, а також у Туреччині та Азербайджані.

Листя чагарника – щільне, насичено-зелене зверху і сріблясте знизу. Плоди фейхоа – овальні, розміром як невеликий лимон, з темно-зеленою матовою шкіркою. Дозрівання плодів припадає на середину осені, проте за зовнішніми ознаками відрізнити їх від недозрілих неможливо, – вони такі самі зелені. Посадивши насіння фейхоа у себе вдома, ви навряд чи досягнете успіху. Зате без особливих зусиль можна виростити ананас.

Сьогодні фейхоа все частіше зустрічається на прилавках у наших супермаркетах, хоча багато споживачів все ще ставляться до такої екзотики з побоюванням і не ризикують купувати маловідомий продукт. А дарма, адже користь фейхоа для організму величезна.

Користь та шкода фейхоа

Плоди фейхоа мають найбагатший склад, крім того, вони досить рідко провокують алергічні реакції. Вживання фейхоа допомагає нормалізувати метаболізм, підвищити імунітет, скоріше відновитися після хвороби, впоратися зі стресом та перевтомою. А несприятливі реакції організму після вживання фейхоа можуть виникнути, хіба що від переїдання.

Корисні властивості

Корисні властивості

Важко переоцінити позитивні властивості фейхоа, тому що плоди відіграють важливу роль нормалізації всіх процесів в організмі. У складі плодів присутні багато життєво важливих мінералів (цинк, залізо, калій, натрій, фосфор, магній, марганець, кальцій), макроелементи та вітаміни. Завдяки високому вмісту клітковини, фейхоа допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, зокрема стимулює перистальтику кишечника без ефекту здуття живота та мінімізує розвиток виразки. Також фейхоа виступає як допоміжний засіб при лікуванні мононуклеозу, панкреатиту, цирозу печінки, гастриту та коліту.

Дані екзотичні плоди неодмінно повинні бути в щоденному раціоні хворих на гепатит і всіх тих, хто проходить відновлювальний етап після захворювання. Щоб швидше очистити печінку від токсинів та шкідливих речовин, можна скористатися наступним рецептом: зрізати шкірку плода, перемолоти в м'ясорубці, покласти в каструлю і додати воду в пропорції 1:4. Доведіть рідину до кипіння та проваріть 6-7 хвилин. Пийте настій тричі на день по одній столовій ложці.

Фейхоа можна сміливо назвати їжею для схуднення. Плоди дуже поживні, добре насичують організм і містять мінімум калорій.Багато педіатри радять матерям давати хворій дитині щодня плід фейхоа, як допомогу організму і заміну синтезованим вітамінам з аптеки.

Корисні властивості

Якщо в день з'їдати хоча б одну екзотичну ягоду, ви зможете зробити великий внесок у зміцнення свого імунітету та підвищення стійкості організму до вірусів та інфекцій. У фейхоа міститься висока частка вітаміну С – 20 мг на 100 г (а лимоні, порівняння, трохи більше 19 мг на 100 р).

Завдяки фолієвій кислоті, що міститься в складі ягід, фейхоа виступає відмінною профілактикою анемії. А за рахунок високої частки заліза відбувається підвищення рівня гемоглобіну. Також складові фейхоа допомагають стимулювати систему кровообігу, знижують ризик гіпертонії, зміцнюють стінки судин та очищають їх від холестерину, роблять артерії та вени більш пружними, за рахунок чого нормалізується кров'яний тиск.

Плоди допомагають боротися із низкою захворювань опорно-рухової системи (артрити, артрози, остеохондроз). А сечогінні та антибактеріальні властивості ягід дозволяють справлятися з хворобами сечостатевої системи, нирковою недостатністю та жовчнокам'яною хворобою.

Корисні властивості

Фейхоа – це йодовмісний плід. І відсоток цього макроелемента настільки великий, що плоди можуть скласти гідну конкуренцію морепродуктам. Якщо в регіоні вашого проживання спостерігається дефіцит свіжих дарів моря, подбайте про заготівлю фейхоа заздалегідь, щоб цілий рік отримувати користь. Усього кілька ложок перемеленого фейхоа на день стануть відмінною профілактикою йододефіциту та захворювань щитовидної залози, зокрема, еутиреозу, токсичного зобу та гіпотиреозу. Якщо ви вже страждаєте на будь-яке з цих захворювань, перед прийомом продукту краще отримати професійну консультацію лікаря.

Важливу роль плоди фейхоа грають і щодо нормалізації діяльності мозку – допомагають стимулювати роботу нейронів, підвищують концентрацію уваги і покращують пам'ять. Регулярне вживання екзотичних ягід знизить ризик розвитку деменції. Також фейхоа знижує тривожність та стрес, допомагає впоратися з депресією та піднімає настрій.

Фейхоа користується і для чоловічого здоров'я. Ягоди служать відмінною профілактикою простатиту та запальних захворювань репродуктивних органів. Також плоди роблять свій внесок у боротьбу з безпліддям у жінок, допомагають швидше адаптуватися до змін в організмі в період клімаксу і знижують болі під час місячних.

Протипоказання фейхоа

Протипоказання фейхоа

У принципі, фейхоа не має явних протипоказань. Основне з них – це індивідуальна непереносимість, алергія на фрукти (нудота, висипання на шкірі). Якщо ви ніколи раніше не їли фейхоа, спершу спробуйте невеликий шматочок і поспостерігайте за своїм організмом.

Так як у фейхоа міститься високий відсоток цукру, плоди забороняється вживати у великих кількостях людям, які страждають на цукровий діабет. Але в цьому плані цікава користь кокосу: цей горіх, навпаки, допомагає стабілізувати секрецію інсуліну і таким чином стримувати симптоми цього хронічного захворювання. Також зловживати плодами фейхоа не можна всім, хто бореться із зайвою вагою.

Не рекомендується ласувати фейхоа без дозволу лікаря вагітним жінкам і жінкам в період лактації. І краще не давати плоди маленьким дітям.

Якщо у вас спостерігається тиреотоксикоз (стан, пов'язаний з надлишком гормонів щитовидної залози в організмі), вам також не дозволяється їсти фейхоа в чистому та обробленому вигляді.

І не забувайте дотримуватися простих і всіх відомих правил: ретельно мийте фейхоа перед їжею (як і всі інші фрукти і овочі), обрізайте всі частини, що підгнили, і, безумовно, не переїдайте.

Як є фейхоа

Як є фейхоа

Далеко не всі знають, як правильно вживати в їжу такий екзотичний фрукт, як фейхоа. Але насправді все дуже просто. Найсмачніші – стиглі плоди. Зрозуміти, чи дозрів фейхоа, можна навпомацки: він має бути таким самим пружним, як банан. Потім ретельно помийте фрукт, візьміть гострий ніж і розріжте на дві половини. М'якуш фейхоа – м'який, напівпрозоро-жовтий, з приємним запахом. Їсти її можна просто чайною ложкою.

Але, якщо під рукою не виявилося ножа і ложки, можна дістатися м'якоті та іншим шляхом: відкусити шматочок плода і просто висмоктувати вміст.

У жодному разі не очищайте фейхоа від шкірки, адже це – криниця корисних елементів, хоча на смак шкірка може здатися занадто терпкою і навіть з гіркотою. Втім, такі недоліки можна легко замаскувати, додаючи шматочки плодів у різні страви. На сьогоднішній день відомо безліч рецептів з фейхоа, давайте розглянемо найпопулярніші та найпростіші.

Фейхоа з медом

Фейхоа з медом

Для цього рецепту вам знадобиться:

Ретельно помийте плоди і зріжте з шкірки темні плями (якщо є). Тепер потрібно відрізати верхівку та нижню частину фруктів на пару-трійку мм. Розріжте кожен плід навпіл. Далі необхідно перетворити фейхоа на суміш за допомогою м'ясорубки або блендера, потім додавши до неї мед. Перемішуйте заготовку до однорідності.

Підготуйте чисту та суху ємність, помістіть туди суміш та закрийте кришкою. У такому вигляді надсилайте ємність у холодильник. Цей солодкий десерт рекомендується вживати тричі на день по чайній ложці.Фейхоа з медом буде придатним для їжі протягом півроку.

Фейхоа із цукром

Перетерте фейхоа з цукром можна зберігати кілька місяців і балувати себе екзотичними ласощами всю зиму. Для створення цієї простої страви вам знадобляться фрукти та цукровий пісок у рівних частинах. Подрібніть фейхоа на тертці або в м'ясорубці, добре перемішайте з цукром, розподіліть суміш по банках і поставте в холодильник.

Варення з фейхоа

Варення з фейхоа

Для приготування варення вам знадобляться плоди та цукор у пропорції 1:1. Вибирайте обов'язково цілі плоди без зіпсованого або обріжте всі погані ділянки. Промокніть фейхоа сухими серветками, ретельно подрібніть будь-яким зручним способом, додайте в отриману суміш 0,5 кг цукру та перемішайте. Тепер суміш потрібно ще раз змішати в блендері (літерально 2 хвилини), потім додати другу половину цукру і знову збити кілька хвилин. Підготуйте стерилізовані банки та кришками та розподіліть по них варення. Зберігати продукт потрібно у холодильнику протягом 3-4 місяців.

Компот із фейхоа

Компот з фейхоа – дуже простий у приготуванні, смачний та ароматний напій, який чудово втамовує спрагу, заряджає енергією та освіжає. Для компоту вам знадобляться:

  • фейхоа – 500 грам;
  • цукор – 150 грам;
  • лимонна кислота – ½ чайної ложки;
  • очищена вода – 2 літри.

Промийте плоди під холодною водою, а потім обдайте окропом. Видаліть частини, що підгнили. Підготуйте простерилізовані банки і розкладіть по ним фейхоа до краю. Візьміть велику каструлю, налийте туди води, висипте цукор та лимонну кислоту. Дочекайтеся кипіння та залийте рідину в банки. Тепер потрібно зачекати 24 години. За цей час компот настоїться. Потім можна закрутити банки та поставити їх у комору.

Зберігання фейхоа

Зберігання фейхоа

Фейхоа – це продукт, що швидко псується, який не зберігається довше, ніж три дні. А розрізані половинки темніють так само швидко, як і яблуко. Довго можна зберігати тільки варення, приготовлене двома способами – в "живому" вигляді та методом термічної обробки.

"Живе" варення (у вигляді перетертих з цукром плодів) збереже велику кількість вітамінів та корисних речовин. Але зберігати його можна не більше трьох місяців і обов'язково в холодильнику.

Зварене традиційним способом варення придатне для зберігання цілий рік, але високі температури вбивають частину корисних властивостей фейхоа, проте на смакових якостях це ніяк не позначається.