Зміст:
Селера корисний для здоров'я — він має антисептичні, протиалергенні, тонізуючі властивості. Цей продукт корисний для серця та судин, для нервової системи, імунітету, травної системи. Селера може бути протипоказаний під час вагітності, а також при деяких захворюваннях ШКТ.11 січ. 2018р.
Як правильно їсти селеру?
Стебла селери можна їсти як у сирому, так і приготованому вигляді. Вони стануть відмінним доповненням до смузі, перших та других страв, салатів, закусок. Тим, кого бентежать волокнисті частини стебел, кухарі радять їх бланшувати – опустити в киплячу воду на 5-10 секунд, щоб вони стали м'якшими.
Як правильно їсти сиру селера?
Стебло селери зазвичай їдять сирим Зелені соковиті та хрусткі стебла найчастіше їдять прямо сирими: нарізують пластинками або брусочками, видаляючи товсті і жорсткі волокна або подають у вигляді довгих паличок – їх дуже зручно вмочувати в будь-якій соус і є прямо руками.
Як корисно їсти селеру?
У цілому нині даний продукт покращує стан шкіри, волосся, нігтів, усуває сонливість, прискорює виведення токсинів та покращує настрій. Сік селери використовують як косметичний та лікарський засіб. Він допомагає боротися з акне, запаленнями на шкірі та набряками. Ефективний сік буде при запорах.
Спорт-Експрес
Селера: види, користь і шкода. Як вибрати та зберігати? Спорт-Експрес
Користь та шкода селери. Чи варто пити сік селери щодня
Правильне харчування для схуднення – тренд останніх років, і він немислимий без такого продукту, як соковиті зелені стебла селери.У чому саме їхня користь і чому голлівудські селебриті починають ранок зі склянки селерового фрешу?
Літо – найкращий час, щоб поповнювати запаси корисних речовин в організмі за допомогою сезонних продуктів, при цьому багато з них допоможуть у рятуванні від зайвих кілограмів. Номер один серед них — зелена селера.
Дієта для схуднення починається з вживання корисної ароматної селери / Фото: drinkwelljuice / Instagram
Селера пахучий (селера запашна, селера культурна, лат. Ápium graveólens) – дворічна пряна рослина з сімейства селери, або парасолькових. Ця овочева культура поширилася світом із Середземномор'я, де здавна використовувалася в їжу. Сьогодні шефи і фуді цінують листя селери за аромат, стебла – за хрумку текстуру і соковитість, а коренеплоди – за багатий солодкуватий смак. Завдяки своїй запашності селера може використовуватися як приправа, а корисні властивості з часів античності звели його в ранг лікарських рослин.
Зелений селера для схуднення продукт більш ніж підходящий, він буде чудовим здоровим снеком між основними прийомами їжі. У 100 г зелених паростків всього 13 ккал менше, ніж в огірках. Чим ще корисний селера, це те, що в ті ж 100 г містять 1,8 г рослинної клітковини, яка вимагає від організму додаткової енергії для засвоєння, тому калорійність селери називають «негативною». А ось калорійність білого коріння вище – 42 ккал на 100 г, але все ж таки це істотно менше 77 ккал у картоплі, тому в багатьох дієтах для схуднення рекомендують зробити заміну одних бульб іншими.
Цікаво, що селера допомагає організму засвоювати білок, що покращує обмін речовин в організмі.І стебло селери, і його коріння багате на корисні властивості і мінерали, такі як калій (430 мг в 100 г), кальцій (72 мг), магній (50 мг), натрій (200 мг). Це робить селера корисним при:
- серцево-судинних захворюваннях (зміцнюються стінки судин) та гіпертонії
- варикозне розширення вен та набряки
- проблемах із шлунково-кишковим трактом, гастритом
- запальні процеси в організмі
- гіпертензії
Чим корисний селера і що з ним приготувати супи, салати, смузі
Якщо ви за здорове харчування, то, швидше за все, у вашому раціоні вже є селера. Якщо ні, то саме час це виправити. У цій статті ми розповідаємо, чим корисний селера і що з ним можна приготувати лише корисні для здоров'я страви (супи, салати, смузі).
Чим корисний селера
Селера – це зелена овочева рослина, що володіє безліччю корисних для здоров'я властивостей і широко використовується в кулінарії. Крім того, в селери – дуже мало калорій, тому він просто незамінний для тих, хто дієє.
У селери міститься багато корисних речовин: вітаміни групи В, вітаміни Е та К, провітамін А, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк та інші.
Селера корисний для здоров'я — він має антисептичні, протиалергенні, тонізуючі властивості. Цей продукт корисний для серця та судин, для нервової системи, імунітету, травної системи.
Селера може бути протипоказаний під час вагітності, а також при деяких захворюваннях ШКТ.
Селера — що з ним приготувати
У цій статті ми підібрали тільки найпростіші та найкорисніші для здоров'я страви: картопляний крем-суп з селери, кілька салатів з селери та два рецепти смузі з селери (на кефірі та йогурті).
Як приготувати Картопляний суп-пюре з селери
- 1 головка селери
- 2 середні картоплі
- 1 середня цибулина
- 3 гілочки кропу
- 100 грамів вершкового масла
- 3 чашки курячого бульйону
- Полчашки сметани жирністю 21%
- Оливкова олія
- Сіль
- Листя селери
Селеру подрібніть. Картоплю очистіть від шкірки, подрібніть. Цибулю очистіть, подрібніть. Складіть інгредієнти в невелику сковороду, додайте вершкове масло|мастило| і протушкуйте 10 хвилин|мінути|. Додати курячий бульйон, протушкувати ще 10 хвилин. Подрібніть суп блендером, додайте|добавляйте| сметану. Коли подаватимете на стіл, прикрасьте кропом, листям селери і збризкайте оливковою олією. Смачного!
Салат з селерою, фініками та сиром
- 8 стебел селери
- 6 фініків без кісточок
- 0,5 чашки мигдальних горіхів
- 3 столові ложки свіжого лимонного соку
- 50 грамів пармезану чи іншого твердого сиру
- Чверть чашки оливкової олії
- Сіль, чорний перець, мелена паприка – за смаком
Мигдалеві горіхи викладіть на форму для запікання та поставте в гарячу духовку на 10 хвилин. Горіхи злегка охолодіть та подрібніть. Сир натріть на дрібній тертці. Відокремте листя селери. Стебла селери дрібно порубайте. У салатній мисці перемішайте горіхи, селера, листя селери, фініки, лимонний сік, оливкова олія. Посоліть і поперчіть. Смачного!
Салат з селери, горіхами та зеленим горошком
- 1 чашка подрібненої селери
- 0,5 чашки сушеної вишні або журавлини
- 0,5 чашки зеленого горошку (замороженого)
- 3 столові ложки йогурту без добавок (або 1 столова ложка майонезу та 2 столові ложки йогурту без добавок)
- 1 столова ложка свіжого лимонного соку
- Трохи подрібнених горіхів
Горошок наперед розморозьте.Перемішайте всі інгредієнти, заправте йогуртом та лимонним соком. Салат готовий!
Найсмачніша смузі на кефірі рецепт
- 0,5 чашки листя шпинату
- 1 стигла солодка груша
- Чверть чашки подрібненої селери
- Невеликий шматочок свіжого імбиру
- Кілька листя руколи
- Кілька листя м'яти – за смаком
- 0,5 чайної ложки насіння чиа
- Половинка замороженого банана
- 1 чайна ложка свіжого лимонного соку
- 1 чайна ложка меду
- 1 склянка кефіру чи класичного йогурту без добавок
Готується ця смачна смузі, як і зазвичай: складіть інгредієнти в блендер, подрібніть, розлийте в гарні склянки і можна подавати на стіл. Смачного!
Приголомшливий смузі з яблуком і селери – рецепт
- 4 солодких яблука
- 2 склянки мінеральної води без газу
- 200 грамів йогурту
- 1 стебло селери
- 1 столова ложка меду
Яблука наріжте і складіть у блендер, подрібніть. Додайте лимонний сік, воду, йогурт, подрібнений селеру, мед – знову подрібніть. Такий смузі можна подавати як солодкий десерт, а можна використовувати як корисне і ситне перекушування. Смачного!