Чим корисні висівки як правильно їх їсти

Вівсяна клітковина під час діабетиків. Житні та ячмінні висівки позбавлять запорів і покращать мікрофлору кишечника. Регулярне вживання висівки призводить до очищення організму від токсинів, нормалізацію роботи внутрішніх органів, прискорення метаболізму та підвищення мозкової активності.

Як правильно вживати в їжу висівки?

Найголовніше правило: вживати висівки потрібно лише разом із рідиною – водою, соком, йогуртом – на ваш погляд. Поступово збільшуйте кількість висівок – добова норма для дорослої людини становить 3-4 столові ложки. Один із найпростіших способів – запарювання.

Коли є висівки вранці чи ввечері?

Висівки найкраще є до обіду.

Коли не можна їсти висівки?

Не слід приймати висівки хворим з виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки, гастритом та колітом у гострій формі. Не можна також вживати висівки при розладі шлунка. Перед тим як починати вживати висівки, порадьтеся з лікарем, особливо якщо ви приймаєте ліки.

Висівки як правильно вживати

«Що б таке з'їсти, щоб схуднути» – щоденна фраза вашої подруги Людочки, яка набрала зайвих 7 кілограмів на Новий рік і з тих пір відчайдушно намагається позбутися наслідків олів'є та холодця на боках. Ви теж не проти б схуднути, тільки дуже бережете своє здоров'я, і ​​аби що вживати не будете. Але ось він «промінь світла в темному царстві», дівчина Катя Морозова, та сама товстушка зі школи. Ви б ніколи не впізнали її, надто гарна, струнка. Як же добре, що в дитинстві ви її не дражнили, і вона з радістю ділиться своїм секретом схуднення – висівки.Що? Вирубай! «А ці висівки як правильно вживати?» – гукнете ви її, але їй терміново довелося покинути вечірку. Не біда! Ми підкажемо як!

Спочатку визначтеся з метою вживання:

Насправді кожен із цих пунктів не існує окремо. Клітковина надає комплексний вплив на організм. І нижче ми розповімо яке саме.

Приймаємося за види висівок:

  • кукурудзяні;
  • пшеничні;
  • рисові;
  • вівсяні;
  • ячмінні;
  • житні.

Цієї хвилини вам хочеться все кинути через такий великий вибір, але образ Катьки Морозової не дає спокою. А які корисніші?

Що вибрати?

Практично всі висівки мають однакову кількість клітковини, яка містить низку вітамінів та допоміжних елементів.

Кукурудзяні та пшеничні висівки вважаються найефективнішими у боротьбі із зайвою вагою та профілактикою роботи ШКТ. Рисові висівки вирішують проблему високого холестерину та роботи жовчних проток. Вівсяна клітковина під час діабетиків. Житнє та ячмінне висівки позбавлять від запорів і покращать мікрофлору кишечника. Регулярне вживання висівок призводить до очищення організму від токсинів, нормалізацію роботи внутрішніх органів, прискорення метаболізму та підвищення мозкової активності.

Це ви прочитаєте на будь-якій сторінці інтернету за запитом, ми спростимо подачу матеріалу:

  • вибирайте на свій смак;
  • приймайте щодня;
  • спостерігайте за змінами в організмі;
  • відзначайте покращення кольору та якості шкіри обличчя;
  • радійте своєму відображенню у дзеркалі.

Вам все ще незрозуміло, як вони допомагають схуднути? Відповідаємо!

Запускаємо обмін речовин – втрачаємо сантиметри

Все просто, схуднути можна і нескладно. Катька Морозова чітко дотримувалася рекомендацій, вела правильний спосіб життя та займалася спортом.Чому ми худнемо, якщо в клітковині немає жироспалювачів?

Висівки виступають у ролі плато, яке не дає багато з'їсти. Ми приймаємо потрібну кількість висівок з рідиною, вони набухають у шлунку, знижуючи апетит і даруючи довге відчуття ситості. Висівки наче мітла забирають із собою шкідливі домішки в організмі, у тому числі холестеринові бляшки, паралельно запускаючи метаболізм у правильному напрямку. У результаті ми приймаємо багатий комплекс мінералів в обмін на порятунок від зайвої ваги, запорів та проблем зі шкірою.

Це не означає, що можна їсти пончики на ніч разом з висівками і чекати на чудовий результат, запор також залишиться проблемою. Перегляньте свої звички:

  • відмовтеся від важкої їжі;
  • замініть смажене на запечене;
  • пийте більше рідини;
  • перестаньте вживати алкоголь і палити сигарети;
  • гуляйте частіше;
  • регулярно приймайте висівки;
  • полюбіть спорт, особливо кардіо.

Зараз перед вашими очима представилася картина схуднення з «Щоденник Бріджіт Джонс»? Не хвилюйтесь, у вас все вийде!

Хочу приймати, але як?

Починайте приймати 2-3 столові ложки висівок з кожним прийомом їжі. Через тиждень збільште дозування до 12 столових ложок. Правильно і обов'язково приймати суміш із 1-2 склянками рідини. Для позбавлення від запорів заливаємо столову ложку клітковини окропом (гарячим молоком). Через 10 хвилин вживаємо отриману суміш, а далі можете їсти сніданок. Через 2-3 тижні ви досягнете результату.

Найкраще приготувати меню на тиждень, розкласти їх у правильному порядку. Це заощадить час вранці перед роботою, а ввечері вбереже від випадкового поглинання чогось калорійного.

А я хворіти не буду?

  • правильно вживати;
  • не збільшувати дозу;
  • не приймати під час загострення шлункових хвороб та діареї.

Якщо ви в положенні, проконсультуйтеся зі спеціалістом.

А насамкінець

А насамкінець дамо правильну установку:

  • прибираємо шкідливі звички;
  • змінюємо режим харчування;
  • готуємо їжу з висівками;
  • їмо часто, але мало;
  • відновлюємо баланс води в організмі;
  • любимо себе;
  • втираємо носа Катьці Морозової на наступній вечірці.

Користь висівок

Ні для кого не секрет, що продукти поділяються на корисні та не дуже. Наприклад, овочі та фрукти набагато корисніші від тістечок і цукерок, а хліб з висівками краще звичайного. Але якщо з фруктами та овочами все зрозуміло, то в чому полягає користь горезвісних висівок, для багатьох залишається загадкою.

Висівками називається те, що зазвичай йде у відходи при перемелюванні зерна на борошно. Якщо не надто заглиблюватися в ботаніку, це все, що знаходиться навколо крохмалистої серцевини зерна. Висівки не дуже поживні, проте вони містять корисні для організму речовини: клітковину, вітаміни та мікроелементи. Вважається, що у висівках міститься 90% біологічно активних компонентів цільного зерна.

Незважаючи на явну користь висівок, донедавна попитом вони не мали і в основному йшли на корм худобі.

Все змінилося з появою моди на здоровий спосіб життя.

Виробники продуктів харчування, вирішивши крокувати в ногу з часом, згадали про висівки. Вони почали додавати їх у йогурти, каші, кекси, булочки, печиво, хліб.

Якщо порушується відповідність між витрачанням вітамінів та надходженням їх до організму, настає гіповітаміноз. Залежно від того, які вітаміни в дефіциті, гіповітаміноз може виявлятися занепадом сил, зниженням імунітету, погіршенням пам'яті, випаданням волосся, ламкістю нігтів та ін.

Висівки містять вітаміни групи В, вітамін Е та провітамін А. Саме тому висівки так корисні при гіповітамінозі. Також у них містяться мікроелементи, необхідні нормального протікання обмінних процесів у організмі: цинк, мідь, калій, магній.

У XVII столітті в країнах Азії (Китаї, Японії, Індії, Індонезії) багаті городяни відмовилися від «брудного» рису з висівками і почали вживати очищений від несмачних домішок шліфований рис. Результат був жахливий: порушення чутливості, паралічі, психічні порушення (маячня та галюцинації), а в результаті – болісна смерть. Лікарі вирішили, що на людей обрушилася епідемія та назвали хворобу бері-бері (від сингальського слова «beri» – слабкість). І лише через два століття голландський вчений Християн Ейкман довів, що причина хвороби – нестача життєво необхідної речовини, що міститься у зовнішній оболонці неочищених рисових зерен. Цією речовиною виявився вітамін В1 (тіамін).

Чи є у людини зайва вага чи ні, можна дізнатися, розрахувавши її індекс маси тіла за формулою: вага (у кілограмах) розділити на квадрат зросту (в метрах). Якщо результат більше 25, то зайва вага є. Якщо індекс маси тіла більше 30, це вже діагноз – ожиріння.

Чим небезпечна зайва вага? При ожирінні порушується обмін речовин, страждають суглоби та вени на ногах, підвищується ризик виникнення хвороб серця (ішемія, інфаркт) та мозку (інсульт).

Висівки незамінні при лікуванні ожиріння. Всім відомо, що наїдатись на ніч – шкідливо для фігури, але, якщо голод не дає заснути, не варто об'їдатися бутербродами, приготованими нашвидкуруч. Краще взяти склянку кефіру (або знежиреного молока) і випити його вприкуску з висівками. Кількість кілокалорій у 100 грамах висівок – від 150 до 200.Це більше, ніж у сирій моркві, але значно менше, ніж у докторській ковбасі. Однак, на відміну від ковбаси, великої поживної цінності висівки не мають. Їхня основа – рослинні волокна, які погано перетравлюються, зате швидко дають відчуття насичення, завдяки чому людина довго не відчуває голоду.

· При захворюваннях шлунково-кишкового тракту із синдромом діареї;

· при гастриті, виразковій хворобі шлунка та 12-палої кишки та інших ерозивних ураженнях ШКТ у стадії загострення;

· При спайковій хворобі черевної порожнини.

Запор – це затримка випорожнень більше ніж на 48 годин. Найчастіші причини запорів: дефіцит рослинних волокон у раціоні, недостатній прийом рідини, стреси та малорухливий спосіб життя.

Серед харчових продуктів висівки займають перше місце за вмістом рослинних волокон (53-55%), в овочах їх вдвічі менше (20-24%). Рослинні волокна (клітковина) стимулюють роботу кишечника за рахунок адсорбції води. Адсорбція води в кишечнику збільшує обсяг калових мас та знижує ризик запорів.

У середні віки запор називали «королівською хворобою». Від неї страждали виключно знатні особи, а простолюдини, які харчувалися грубою їжею, про існування цієї проблеми навіть не підозрювали. Сьогодні хронічний запор став бичем високорозвинених країн: у США та Західній Європі на них страждає від 10 до 15% молодих людей і вдвічі більше літніх. У країнах Африці та Індії ці цифри прагнуть нуля.

Проблема 4. Захворювання серцево-судинної системи

Вчені з Гарвардського університету в Бостоні довели, що клітковина та інші поживні речовини, що містяться в цілісних зернах, сприяють зниженню рівня холестерину, знижують ризик гіпертонії та покращують функціонування серцево-судинної системи.

Проблема 5. Підвищений рівень цукру на крові

Висівки сприяють підтримці оптимального рівня інсуліну та цукру в крові. Справа в тому, що висівки засвоюються дуже повільно, отже після їжі різкого стрибка цукру не виникає. І чим більше висівок, тим краще. Шведські вчені довели, що для хворих на цукровий діабет хліб із цільного зерна жита корисніший за білий хліб з висівками.

Зрозуміло, висівки не є панацеєю від усіх хвороб, це лише одна із складових правильного харчування. Однак вони можуть допомогти покращити самопочуття та вирішити деякі проблеми зі здоров'ям.

Ми пропонуємо в нашому Інтернет-магазині вівсяні висівки (Живи здорово, Nordic) та пшеничні висівки (Живи здорово, Nordic).